Blog notice

‘On Our Minds’: Impressió 3D per conscienciar sobre la salut mental

El CIM UPC participa en un projecte conjunt d'Unicef i Domestic Data Streamers en el marc de la Cimera Global de Salut Mental, per tal de dur a terme una instal·lació que representi i posi en relleu les afliccions mentals i emocionals com ansietat i depressió en els joves. 

“Un homenatge a tota la joventut que està patint dificultats”. Aquest és el clam rere la col·laboració entre Unicef i Domestic Data Streamers en la qual han participat CIM UPC i BCN3D en la impressió i el postprocessat de peces. El projecte, de títol ‘On Our Minds’ (‘A les nostres ments’), instal·lat a París, pretén crear consciència al voltant de la salut mental i de com dolències com l’estrès, l’ansietat i la depressió han augmentat considerablement en nens i adolescents, sobretot durant la pandèmia.  

Unicef va presentar el seu informe anual ‘L’Estat Mundial de la Infància’ durant la Cimera Mundial Sobre Salut MentalMind Our Rights, Now!’ (‘Tingueu al Cap els Nostres Drets, Ara!) a París a principis d’octubre. En aquest document es plasmen unes dades alarmants sobre la salut mental de la infància i la joventut: quasi un milió de nens i adolescents ha patit ansietat o depressió a França durant la pandèmia.  Unicef va presentar aquesta informació a Domestic Data Streamers, i l’estudi va optar per visibilitzar la situació a través d’una exposició d’estàtues fabricades en 3D per tal d’obligar a la discussió sobre aquesta problemàtica a la Cimera.

La instal·lació està formada per deu bustos que representen la història real de deu joves, els quals al seu torn  simbolitzen, cadascun, 100.000 joves d’entre 15 i 24 anys que pateixen ansietat i depressió a França. “Per masses joves a França i a tot el món, la falta de consciència, l’estigma, l’aïllament social i la falta crònica de finançament dels serveis signifiquen que no reben el suport que necessiten”, expliquen des d’Unicef. 

L’elecció del tipus de figura, el bust, tampoc ha estat casual. Explica Martina Nadal, cap d’Impacte Social a Domestic Data Streamers que “normalment, fem homenatges a reis i reines i gent més gran i conqueridors. Vam pensar que seria una idea preciosa fer un homenatge a totes aquestes persones joves que han estat patint en condicions especialment difícils durant la pandèmia”. Amb aquesta idea al cap, els voluntaris explicaven el testimoni real de nens i joves amb dificultats de salut mental, cyberbullying, pressió escolar o racisme, posant en relleu experiències i demandes amb el desig que aquestes fossin tractades al congrés.