Blog notice

El CIM UPC ha estat seleccionat com a "key innovator" pel radar d'innovació de la UE en el marc del projecte FENIX

El projecte FENIX té com a objectiu principal desenvolupar nous models de negoci i estratègies industrials per a tres noves cadenes de subministrament, a través d’un centre de fabricació multifuncional i multisectorial.

Amb aquest objectiu, s’han implantat 3 plantes pilot que produeixen pols metàl·lica d’impressió 3D, joies personalitzades i filaments avançats d’impressió 3D. Les tres plantes comparteixen la mateixa estructura, s’han dissenyat per allotjar i explotar completament les solucions de la indústria 4.0 com ara els sensors intel·ligents capaços d’enviar dades en temps real al mercat en línia desenvolupat en el propi projecte FENIX. 

El segon objectiu del projecte és la representació d’un conjunt d’històries d’èxit procedents de l’aplicació dels principis de l’economia circular en diferents sectors industrials. Aquest tipus d’economia permet treballar amb cadenes de subministrament més sostenibles, augmentant la qualitat, el valor de mercat i l'explotació alternativa de materials secundaris.

El tercer objectiu de FENIX és la integració de "key enabling technologies" (KET) per a la recuperació de recursos secundaris. FENIX donarà suport a la integració de diferents KET dins d’una planta industrial. Es tindran en compte els principis de la indústria 4.0 i de l’economia circular per millorar el desenvolupament de models de negoci innovadors i cadenes de subministrament.

 

Concepte global del projecte FENIX

 

És en una d’aquestes plantes pilot on des del CIM UPC hem adaptat processos d’impressió 3D per a la utilització de materials obtinguts amb deixalles electròniques (WEEE, per les sigles en anglès de Waste Electrical and Electronic Equipment). Des del centre aportem el coneixement per al disseny, desenvolupament i fabricació de processos de fabricació additiva, centrat en la reducció dels costos operatius i els impactes ambientals i en la millora de les prestacions dels processos. 

En el marc d’aquest projecte, al CIM UPC hem estat seleccionat com a "key innovator", agent innovador clau pel Radar d’Innovació, una iniciativa de la Comissió Europea per identificar innovadors d’alt potencial en projectes de recerca i innovació finançats per la UE. Aquesta plataforma és un primer pas per fer que la informació sobre innovacions finançades per la UE de projectes d’alta qualitat sigui visible i accessible per a tota la ciutadania, funcionariat públic, empresaris i altres col·lectius interessats. 

 

Innovation Radar 

 

A més, proporcionant una millor accessibilitat a aquesta informació, des de la Comissió Europea es vol fomentar el desenvolupament d’un ecosistema dinàmic d’incubadores, empreses, agències de finançament i inversors que pugui ajudar a aconseguir que les innovacions finançades per la UE es comercialitzin d’una manera més ràpida.

Aquest reconeixement és per al CIM UPC una nova empenta per seguir treballant perquè la recerca i la innovació que estem duent a terme als centres tecnològics, universitats i altres organismes, arribin a les empreses per poder treure profit a tots aquests avenços i que, aconseguim implementar-los al teixit industrial. Com a centre tecnologic, estar presents a l’Innovation Radar ens dona l’oportunitat de ser accessibles arreu de la Unió Europea i així, obrir noves portes a projectes internacionals punters. 

 

Visita el marketplace del projecte

Descobreix-ne més detalls a Youtube