Blog notice

Revolució 3D

Les tecnologies d'impressió additiva viuen un moment d'esplendor. Toquen tots els sectors. Entre els seus avantatges, permeten ajustar la demanda i reduir estocs.

Saxofons electrònics lleugers i transportables, màscares per a l'apnea del son, motocicletes elèctriques, botes d'snowboard que s'adapten a la forma d'esquiar de l'usuari o més de 400 respiradors i elements de protecció contra el coronavirus per als hospitals. Són alguns dels productes desenvolupats a partir de la fabricació additiva a 3D Factory Incubator, la primera incubadora europea d'alta tecnologia d'aquest tipus d'impressió.

Aquest espai sorgeix de la "vocació d'explorar fórmules innovadores amb tecnologia 3D", destaca Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que lidera la iniciativa juntament amb la Fundació Leitat. 3D Factory Incubator, un espai de més de 1.000 metres quadrats on es promouen iniciatives vinculades a la fabricació additiva d'startups, pimes i microempreses, compta amb 55 projectes incubats i espera arribar al centenar el 2024. "L'objectiu és democratitzar l'accés als equips d'impressió 3D als emprenedors, a més d'aportar-los coneixement afegit fins que detectin si el seu producte pot tenir una bona acollida al mercat", explica la seva directora, Aintzane Arbide.

                              

                                  Travel Sax, el saxofon electrònic més petit i lleuger del món. odiseimusic.com

 

La implantació de les tecnologies 3D en la indústria s'està produint de manera "molt intensa", constata Navarro, que destaca "la seva transversalitat" i la seva capacitat d'"innovació pura". La impressió additiva està canviant "les relacions industrials i logístiques", encara que no substitueixi a tots els processos actuals, aclareix. "Hi haurà una barreja entre la fabricació industrial extractiva a partir de motlles en grans quantitats, que continuarà, i la impressió 3D, que serà més personalitzada, no es transportarà tant producte acabat ni s'emmagatzemarà tant estoc com ara", vaticina.

 

D'aliments a pròtesis

L'startup NovaMeat ha aconseguit imprimir bistecs vegetals amb textura fibrosa equiparable a la de la carn. Onyriq ha desenvolupat un material que, en eixugar-se s'endureix de manera diferent en unes zones o en altres i que s'està utilitzant per imprimir pròtesis de cama. Ambdues estan vinculades al centre d'emprenedoria IQS Tech Factory. "El gran boom de la impressió 3D sorgeix fa més d'una dècada, però ara la tecnologia és molt madura i permet fer realitat autèntiques meravelles. Estem davant d'una revolució", assegura Oriol Pasqual, director d'IQS Tech Factory.

La impressió 3D està en plena "explosió" perquè és "una eina indispensable per a la digitalització", afegeix Roger Uceda, director d'Operacions del CIM UPC, el centre tecnològic de fabricació additiva de la Universitat Politècnica de Catalunya, al que el 1997, va arribar la primera impressora 3D d'Espanya. Les empreses veuen en aquesta tecnologia "més que demostrats avantatges", entre els que Uceda destaca la reducció de pes, l'agilitat de fabricació i la personalització. Adverteix, no obstant, del repte amb el que es troben a l'hora de captar talent especialitzat en fabricació additiva.

                              Botes d'snowboard personalitzades

                                                      Botes d'snowboard personalitzades. addition3d.com

 

El CIM UPC compta amb una desena de projectes en curs en àrees que van des de l'economia circular a la salut, com la recuperació dels metalls d'alguns productes electrònics, per exemple, els telèfons mòbils, per a la impressió additiva o la impressió 3D de silicones per a fabricació de models d'assaig quirúrgic. El desafiament tecnològic més gran que estan intentant resoldre, explica Uceda, radica en la "hibridació" que permeti "integrar tecnologies i materials diferents en una mateixa peça".

 

Els centres tecnològics, clau per a la innovació pura

Moltes de les empreses que es dediquen actualment a temes relacionats amb la impressió 3D neixen en un centre tecnològic. Una spinoff gestada al CIM UPC és BCN3D, que va iniciar las seva trajectòria el 2012 com un petit grup de recerca format per dues persones. Avui aquest fabricant d'impressores d'escriptori 3D amb seu a Castelldefels (Barcelona) compta amb més de 150 professionals. "Els centres tecnològics permeten la llibertat per experimentar amb un propòsit tecnològic pur", agraeix el seu CEO, Xavier Martínez Faneca.

El mercat compta, a més, amb grans companyies, com HP, que el seu centre mundial de negoci d'impressió 3D es troba també a Barcelona, concretament a Sant Cugat del Vallès. La pandèmia, recorda el director general mundial del negoci d'impressió 3D d'HP, Ramon Pastor, ha posat de manifest els "límits" de les cadenes de producció actuals i la "resiliència" de la fabricació additiva. "El 3D et permet produir de forma descentralitzada, tan sols enviant un fitxer, ajustant oferta i demanda, d'una manera molt més eficient i sostenible. Encara que fa tres dècades que existeix, ara el sector de la impressió 3D està en un moment crucial", conclou Pastor. 

 

Font: Revolución 3D, Patricia Coll Rubio. El País, 18 de març de 2021