Purpose

L’automatització constitueix una font important de competitivitat per a les indústries. Les noves tecnologies permeten simultaniejar l’eficiència en costos amb la flexibilitat de la producció, la qual cosa implica la utilització de les seves eines: dispositius de detecció i accionament, instrumentació especialitzada, autòmats programables, robots, supervisió i control de processos, i sistemes de comunicació industrial locals i remots. És a dir, construir la Indústria 4.0.

La introducció ràpida d’aquestes tecnologies demana als tècnics un esforç constant per actualitzar els seus coneixements en camps molt amplis com són l’electrònica, el control, l’automàtica, la informàtica, la seguretat de la màquina o l’arquitectura de xarxes. Tota una sèrie d’habilitats i coneixements transversals i compartits orientats a l’automatització i la gestió de la informació de processos.

En aquest sentit, els continguts del màster estan dissenyats per transmetre, a més dels coneixements tecnològics actuals, competències i casos pràctics per tenir una visió global del projecte i dels requeriments del client.

Beneficis

En finalitzar el curs els participants seran capaços de:

 • Detectar aquells punts del sistema productiu susceptibles de ser automatitzats
 • Seleccionar i especificar els dispositius de control que participen en un sistema de fabricació: entrades, sortides, sistemes de control, comunicacions industrials, buffers, robots...
 • Definir el sistema de control: control discret i procés continu
 • Analitzar i organitzar projectes d’automatització i avaluar la factibilitat de les operacions, les tecnologies i els costos
 • Especificar els components que participen en un procés automatitzat i la connexió entre els dispositius, així com l’arquitectura per connectar aquest sistema en l’entorn d’una planta i en l’entorn del seu accés global

Who is this course for?

Orientat especialment a enginyers i professionals tècnics que desitgin ampliar, reforçar i aprendre l’automatització i la integració de processos en les fases de disseny, d’execució i de manteniment; o a responsables en el disseny de línies automatitzades, de components que hi participen i de l’accés a la informació local o remota de les dades generades per aquests sistemes.

Sortides professionals: Enginyer d’automatització, de processos o de producció, integrador industrial, tècnic de departaments d’enginyeria, producció o manteniment, consultor de solucions industrials, arquitectures de comunicació i de sistemes de producció.

Empreses col·laboradores

Itinerari acadèmic

 • Octubre 2021 
  Mòduls 1 i 2

   

  Març 2022
  Mòduls 3 i 4

   

  Juliol 2022
  Mòdul 5

         
   
  SCA   IPR   PFM        
   
  CPC   PLC  
 • Octubre 2021  
  Mòdul 1
    Març 2022 
  Mòdul 2
    Octubre 2022  
  Mòdul 3
    Març 2023 
  Mòdul 4
    Juliol 2023   
  Mòdul 5
   
  SCA   IPR   CPC   PLC   PFM

Contents

Equip docent

L'equip docent que integra el programa està format per professionals que combinen la seva feina amb la seva tasca docent i, per tant, possibiliten amb la seva àmplia experiència en el sector un aprenentatge que s'adapta a la realitat empresarial.

Director

Francesc Sabaté

Director dels Màsters PAIR i MTDI i dels postgraus PLC i AISA

Enginyer industrial elèctric per la Universitat Politècnica de Catalunya. Màster en Producció Automatitzada i Robòtica (PAIR) pel CIM UPC. És assessor en tecnologies de gestió de la producció i de l'àrea de formació en el CIM UPC. Director general de TEDELOC, empresa especialitzada en projectes i consultoria d'automatització industrial, integració dels mons OT / IT i gestió d'informació. Fa més de vint anys que desenvolupa i dirigeix projectes d'automatització i d'integració vertical d'informació de sistemes productius.

Professors

Francesc Sabaté
CIM UPC
Joan Aranda
UPC
Oriol Boix
DEE-UPC
Ricard Torres
MF-UPC
F. Rodríguez
ENCO
Xavier Bañez
FlexLink
Josep Plassa
OMRON
Jonathan Escobar
Paul Hartmann
Vicenç Rius
TMB
Oriol Verdú
INFIMON
Iñaki Eseberri
Inovyn
Àngel Fernández
Logitek
Daniel Ginard
Revlon
Jordi Ribatellada
ABB
Eloi Álvarez
Teknics
Francesc Cortés
LEITAT
Agustí Sobrino
Averlance
Daniel Benitez
Rockwell
Antonio Camacho
UPC
Adrián Alonso
Inovyn