Blog notice

Vistes a la fabricació de teixits humans

Les aplicacions de la fabricació additiva són una realitat de l'actualitat, però compta amb un increïble potencial encara per explotar. És per aquest motiu que la impressió 3D va ser un dels temes centrals de 7º Congrés Nacional CENTAC de Tecnologies de l'Accessibilitat, ‘La transformació digital accessible’.

Un dels camps en els quals les tecnologies de fabricació additiva són més susceptibles de convertir-se en un agent protagonista per al seu avanç i evolució és el de la sanitat. Nieves Cubo, investigadora de R+D d’Exovite, va ser l'encarregada d'avançar la revolució que provocaran les tècniques d'impressió 3D amb cèl·lules humanes. 

Segons les seves paraules, en un termini aproximat de deu anys serem capaços de fabricar teixits humans a mesura –tals com a ossos o pell- que estaran construïts a partir de cèl·lules mare del pacient que vagi a rebre la pròtesi, amb el que s'evitaria el rebuig. A més, mitjançant aquesta tècnica seria possible afegir fàrmacs a la pròpia pròtesi, accelerant el procés de curació del pacient.

Tot i que aquest projecte es troba encara en el seu estat embrionari –pròximament començarà la fase d'assaig en éssers humans-, la impressió 3D ja ha donat els primers passos en el que a la fabricació de teixits humans es refereix.

Un equip de recerca de la Universitat Harvard, encapçalat per Jennifer Lewis, ha emprat la impressió 3D per fabricar teixit de ronyó que funciona com el natural. Les proves del laboratori demostren que el teixit imprès mostra una funció renal real.  Sent exactes, els investigadors van ser capaços de reproduir un túbul proximal, que es tracta d'un component de la nefrona, la unitat funcional bàsica del ronyó.

Per a això, els investigadors han emprat una tècnica d'impressió amb múltiples tipus de materials de consistència semblant al gel. Després de la impressió, s'extreu un dels materials, deixant així els tubs buits. A aquests tubs se'ls afegeixen cèl·lules que, en madurar, s'adhereixen al teixit, absorbint les seves característiques.

Així, podem afirmar que les tecnologies de fabricació additiva estan treballant per desenvolupar les seves aplicacions potencials en la sanitat, sector amb el qual més marge d'implantació explica.