Blog notice

Màsters i Postgraus professionals. Obertura de l'any acadèmic 2018-2019

El passat 4 d’octubre vàrem acollir a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona a alumnes, ex alumnes i professors del CIM UPC i la Universitat Politècnica de Catalunya, per celebrar plegats la inauguració de l’any acadèmic 2018-2019, així com per fer un repàs dels millors moments i projectes de l’any que acomiadàvem.
 
La presentació no només va marcar l’inici d’una nova etapa pels nous alumnes, sinó que va commemorar el tancament d’un cicle per a tots els que van finalitzar el seu Màster o Postgrau professional al CIM UPC.
 
Els assistents varen gaudir de les ponències del Sr. Antonio Mateo, Subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona, el Sr Francesc Roure, President de la Comissió Delegada del CIM UPC  i el Sr Felip Fenollosa, Director General del CIM UPC, on a més de tractar aspectes de futur de les noves tecnologies, es va fer una especial  menció als valors que ens han fet forjar professionals des del 1989. 

La ponència inaugural va ser a càrrec d’Alfons Cornella, d’Infonomia, que va construir un inspirador relat basat en la creativitat i potencial de la impressió 3D, tecnologia de la qual ell mateix n’és explorador i usuari. Les imatges amb què va il·lustrar les seves idees i experiències van ser rebudes amb molt d’interès, reflectit en els aplaudiments i comentaris que va recollir.
 
Finalment, els estudiants responsables dels millors projectes de Treball Final de Màster, varen ser convidats amb el seu respectiu tutor a pujar a l’escenari per recollir el premi corresponent a cadascuna de les àrees formatives.
 
En el cas del Màster en Enginyeria de Producte i Processos de Fabricació, el projecte guanyador va ser ‘Confecció de plantilles mitjançant fabricació additiva’, on es desenvolupava un sistema per a la integració de l’enginyeria inversa i la fabricació additiva com a base pel disseny i producció massiva de plantilles personalitzades. 
 
El projecte ‘Disseny d’un sistema d’integració de càmeres en cascos sense debilitar-ne l’estructura’, guanyador del Màster en Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte, va ser mereixedor del premi pel desenvolupament d’un sistema adaptatiu per a cascos esportius de qualitat, funcional i innovador, gràcies a un estudi detallat d’uns requisits de disseny molt orientats a la funcionalitat i fiabilitat, i sobretot, pròspers en el mercat objectiu. 
 

 
Pel que fa al Màster en Direcció de la Producció, el projecte ‘Optimització de l’elaboració i envasat de cremes a Ametller Origen’ es va plantejar amb el repte de respondre a un objectiu estratègic i comercial, on es va potenciar l’oferta de la línia de productes en els canals de gran consum. La labor es va portar a terme a Ametller Origen, d’on forma part un dels participants i va aconseguir la seva promoció gràcies a la feina realitzada. 
 
També hi va haver lloc pel Màster en Digital Building for 3D Modeling and Construction, on el treball guanyador ‘Seguiment i gestió del procés constructiu amb BIM i RFID’ es va reconèixer per l’esforç de codificació de la informació en processos d’obra reals, i la seva formulació teòrica concretada amb la proposta d’un software de gestió d’obra. 
 
Finalment, en el Màster en Producció Automatitzada i Robòtica, es va assolir la perfecta unió entre dos mons, desenvolupant una solució d’identificació de productes mitjançant visió per computador, i aplicant tècniques d’aprenentatge a través de xarxes neuronals, integrades, en una línia automàtica. El projecte guanyador es titulà ‘Implementació de la intel·ligència artificial a la indústria’.
 
Abans d’acabar, es va fer entrega del premi al millor Projecte Final de Màster en categoria absoluta, on en Felip Fenollosa va entregar un xec amb un valor de 1.500€ en serveis del CIM UPC i BCN3D pel grup guanyador, que va ser el del Màster en Direcció de la Producció. Tot plegat, gràcies a la col·laboració de la Caixa d’Enginyers, patrocinadors d’aquest guardó.  
 

 
El tancament de l’acte es va portar a terme amb les paraules d’en Joan Miquel Hernández, Cap de Desenvolupament Industrial de la DG d’Indústria de la Generalitat, que va posar en valor l’aportació del CIM UPC a l’entorn industrial, tant pel que fa a les seves activitats de recerca i transferència tecnològica, com per a la formació adreçada als professionals per mantenir-se tecnològicament al dia. La seva intervenció es va concloure demanant que persistim en aquesta tasca educativa de caràcter pràctic i punter, i encoratjant als nous participants dels Màsters i Postgraus a treure’n tot el rendiment possible.
 
L’acte va concloure a la Sala d’Exposicions, on es va gaudir d’un còctel mentre s’apreciaven els cartells explicatius dels projectes guanyadors, i així, entre representants institucionals, alumnes, ex alumnes i col·laboradors del CIM UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'ETSEIB, va finalitzar l'acte inaugural amb la satisfacció d'haver finalitzat un any ple de reptes assolits i de començar-ne un de nou amb el mateix entusiasme i esperit tecnològic que sempre.