Blog notice

La impressió 3D, un mètode emergent per a transmetre coneixement

El CIM UPC ha col·laborat amb el Laboratori Virtual d’Innovació Modelant l’Arquitectura i la Ciutat (VIMAC), un referent tecnològic a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb un projecte d’innovació tecnològica en Arquitectura, Patrimoni i Urbanisme.

En aquest cas s’ha dut a terme el projecte de la Capella de Santa Àgata, edifici que forma part del Palau Reial Major de Barcelona. Aquesta experiència ha suposat la unió entre el coneixement en documentació arquitectònica sobre edificis singulars del VIMAC i l’expertesa en Fabricació Additiva del CIM UPC. 

Això ha demostrat que la fabricació additiva pot ser un vehicle per facilitar la transmissió del coneixement, a més de ser el mitjà revolucionari en els processos de producció de les empreses i la manera de facilitar solucions en àmbits com l’hospitalari o el social. 

                                                             

 

El projecte va començar amb un escanejat i modelitzat CAD facilitat pel VIMAC, que el CIM UPC va ser l’encarregat de materialitzar amb la tecnologia Powder Bed Fusion per sinteritzat selectiu per làser utilitzant la impressora 3D industrial RICOH AM S5500P. La maqueta va ser seccionada estratègicament en 11 parts, perquè d’aquesta manera fos més fàcil explicar tant la constitució present de l’edifici com la seva complexa història evolutiva, des de ser només restes de la ciutat romana Barcino a albergar el Museu d’Història de Barcelona.

A través de les seccions materialitzades, és possible visualitzar elements característics de la Capella de Santa Àgata, com per exemple, el recorregut ocult de les escales de cargol que pugen al seu campanar de planta octogonal.

El projecte final va ser presentat a la Jornada Sectorial “Innovació i futur a l’abast del patrimoni històric”, organitzada per la UPC i el Museu d’Història de Barcelona, on es va debatre sobre l’estat actual i futur del sector, presentant les novetats que està fent la UPC respecte a les darreres tendències tecnològiques aplicades en l’àmbit arquitectònic, la difusió i reconeixement del patrimoni o les tecnologies avançades de digitalització i impressió 3D.

El director Felip Fenollosa, va participar a la Jornada amb una presentació sobre la innovació tecnològica aplicada al patrimoni històric i com aquesta pot ajudar a la seva preservació.