Blog notice

Impressió 3D per a combatre el càncer

Lucas Krauel, cirurgià especialista en pediatria a l'Hospital Sant Joan Déu, fa anys que combat contra el neuroblastoma, un tipus de tumor molt agressiu que afecta especialment als nens. Aquest tipus de càncer és molt difícil d'operar a causa que el tumor creix a prop d'artèries i vasos sanguinis.

Veient aquesta situació, la Fundació CIM va proposar a Krauel utilitzar impressores 3D per a crear reconstruccions exactes dels tumors i així augmentar l'èxit en les intervencions. Per a això, van utilitzar dades d'un TAC i d'una ressonància d'un nen que sofria aquesta malaltia, i a partir d'aquesta informació, van reconstruir en 3D el tumor, les artèries i els òrgans afectats. Van utilitzar dos materials diferents per a aquesta maqueta; un plàstic dur per representar les parts intocables, com les artèries o els vasos sanguinis, i d'altra banda, una resina tova per representar la textura del tumor.

En tots els prototips elaborats, el volum del tumor corresponia de forma exacta a aquests, facilitant la intervenció de fins a 5 nens que en l'actualitat estan “curats i portant una vida normal”.

Tot i així, el procés és molt costós i requereix molt temps. En aquest sentit, la Fundació CIM segueix treballant per millorar aquest tipus de processos sense que requereixi aquest cost de temps i diners perquè algun dia les impressions 3D de tumors siguin tan comuns com les radiografies.

image.jpg