Blog notice

Els Enginyers de Catalunya atorguen el Premi Indústria 4.0 a Effitronix

La tercera edició del Fòrum Indústria 4.0, organitzat per la Comissió Indústria dels Enginyers de Catalunya i celebrat el passat divendres 1 de juny a l’Espai Endesa, va estar inaugurada per Joan Romero, conseller delegat d’Acció de la Generalitat, qui va destacar que “Catalunya és un país industrial, més del 20% del PIB ho és, i ja són 385 empreses les que es dediquen a oferir solucions 4.0”. 

El Fòrum Indústria 4.0 va confirmar que la confluència de diferents tecnologies com la robòtica col•laborativa, l’electrònica embeguda o Internet de les coses (IoT), la fabricació additiva, la logística avançada i la connectivitat o software d’integració, ofereixen un marc tecnològic renovat que permet plantejar la fabricació de manera competitiva en els països europeus amb tradició industrial.  

Carles Soler, del grup de treball de Robòtica, va destacar l’ús del núvol, els braços mòbils, la destacada presència dels robots xinesos, la interacció entre home-robot i els exoesquelets, entre altres aspectes. Felip Fenollosa, Director General del CIM UPC i responsable del grup de treball de fabricació additiva, va remarcar en la seva exposició que “la impressió 3D l’estem inventant aquí, a Catalunya, i que no cal anar a fora”. Fenollosa va mostrar diferents exemples de fabricació additiva catalans com el projecte ETSEIB Motorsport que usa la impressió 3D per a cotxes de Fórmula 1. De les novetats en l’àmbit de l'Internet de les coses ens va parlar en Xavier Pi, responsable del grup de treball de la IoT, i en Michael Loughlin, responsable del grup de treball de Software, Anàlisi i Integració, va destacar el paper del blockchain en la cadena de subministrament, evitant intermediaris i alleugerant el traspàs de documents. Loughlin calcula que els beneficis de la digitalització són al voltant del 30%.

Dins el marc del Fòrum 4.0, es van presentar dues novetats destacables: el nou grup de treball d’Agricultura 4.0 i la Barcelona Industry Week. Fran Garcia, responsable del grup de treball Agricultura 4.0, va mostrar diferents exemples de dispositius intel•ligents per a la monitorització de les vaques, mini drons per a la pol•linització o el tractament de la carn amb la màxima precisió. Defensant que la Indústria 4.0 ha arribat amb força al sector de la ramaderia i l’agricultura. Manel Rubio, Gerent de la Barcelona Industry Week, ens va avançar que la Fira de Barcelona apostarà per al sector industrial el proper mes d’octubre amb una previsió de participació de més de 400 empreses.

El Premi Indústria 4.0 es va atorgar a un sistema de monitoratge i control que elimina les barreres més habituals que es produeixen en els processos de digitalització de les plantes de producció. MICO24 Nano, d’Effitronix, a través de les diferents senyals capturades, realitza un control del procés (per producció), del producte (per qualitat) i de la màquina (per manteniment productiu) les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, oferint d’aquesta manera un control total de la maquinària. Un equip de Plug&work que envia les dades al núvol, sense necessitar una programació de cap tipus per part de l’usuari.