Blog notice

Completat amb èxit el primer any del projecte QuirofAM

 

Els hospitals estan integrant la impressió 3D per a fer front a noves necessitats que se'ls plantegen, com per exemple la fabricació de models mimètics amb teixit viu per a assajos previs a una intervenció o implants biocompatibles.

El CIM UPC ha completat amb èxit el primer any de vida del projecte QuirofAM, que tracta sobre impressió 3D quirúrgica i la seva recerca i desenvolupament en cooperació amb els principals actors del sector, amb la “Primera jornada sobre impressió 3D quirúrgica, QuirofAM” celebrada l’1 de març a Barcelona.

Quatre dels socis d'aquest projecte (IBEC, IQS, Avinent i Hospital Sant Joan de Déu) van presentar la seva visió i avenços en aquesta intersecció entre l'àmbit quirúrgic i la impressió 3D. Entre les novetats aportades en aquesta jornada destaquen el desenvolupament de nous materials compostos de biomatèria i la seva aplicació biomèdica, és a dir, nous models d'assaig mimètics amb el teixit viu i implants biocompatibles.

El director general de AVINENT, Sr. Albert Giralt, va parlar del canvi de paradigma que suposa el fet que, gràcies a la impressió 3D, els materials continuen sent un factor important però no l'únic. Així, en un procés d'elaboració d'un implant, passen a primer pla qüestions com el treball sobre la imatge mèdica del pacient (tomografies, ressonàncies…), els programes CAD de tractament d'aquesta, el co-disseny entre enginyers i equip mèdic de la solució personalitzada, així com la criticitat dels temps i de les responsabilitats sobre el resultat.

Per part seva, Miguel Ángel Mateos, investigador de l'IBEC, va parlar de patrons cel·lulars i cultius 3D, els quals presenten de manera més fidedigna el que s'implanta en l'organisme (“els humans som 3D”). En una exposició molt completa d'un estat de l'art que canvia dia a dia, es va exposar com s'està generant tecnologia per a la reproducció de vasos sanguinis: d'una altra forma, les cèl·lules no sobreviuen a una distància superior de 100 micres d'un conducte capil·lar.

Com a millors pràctiques, Salvador Borrós, Responsable de Recerca en el IQS, va ressaltar com el biomimetisme no només suposava l'atenció als aspectes mecànics, sinó també a la física, la química i fins i tot la rugositat. En aquest sentit, en el projecte QuirofAM s'està portant a terme un estudi sobre la viscoelasticidad de teixits vius, a fi de trobar els seus equivalents en materials industrials que puguin ser impresos en 3D. 

Per part seva, el Dr. Lucas Krauel, del Departament de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu i pioner en l'ús de la impressió 3D en el quiròfan, es va referir a les aplicacions actuals de la Fabricació Additiva en medicina, com a cirurgia maxil·lofacial, cardíaca, oncològica, neurocirurgia, ortopèdica i traumatològica i plàstica. També va destacar el valor afegit important que la simulació ofereix a la cirurgia. Cal ressaltar que aquest centre hospitalari planifica ja més de 50 cirurgies a l'any utilitzant tecnologies de fabricació 3D.

Finalment, una altra important conclusió va ser que el co-disseny està portant al sector a un nou perfil de professional, el qual està orientat a la de reconstrucció quirúrgica i 3D, amb gran futur dins de la Medicina. Aquest nou professional healthineer, a més de conèixer sobre biomaterials, textures o colors, ha de ser expert en enginyeria i fabricació digital.

La jornada va ser un èxit i va despertar un gran interès entre els professionals de l'entorn mèdic-hospitalari, així com del món de la tecnologia i d’entitats com CataloniaBio&Heath Tech, BIOCAT, Clúster MAV o ACCIÓ, que hi van participar activament. Cal recordar que el projecte QuirofAM està impulsat per la Comunitat de Fabricació Additiva Llavor 3D, dins del Programa Ris3CAT de la Generalitat de Catalunya, amb el suport d'ACCIÓ i dels Fons FEDER.